Bitàcola d’un documental (XX) / Bitácora de un documental (XX)

Deja un comentario

17/11/2012 por documentalenoussouye

Mai plou al gust de tothom

[CAT]

Una imatge de la pluja a Oussouye

Estem al mes de novembre, ja hauria d’haver finalitzat l’època de pluges però es ha sorprès una tempesta, potser la darrera, tot i que això mai es pot afirmar amb certesa. En realitat la sorpresa ha estat relativa, al mes de juliol ja vam viure les pluges, gairebé totes. La diferència d’aquesta darrera no ha estat la manera sinó el temps.

Com habitualment, a l’horitzó es va anunciar un nuvol negre i amenaçador. De cop i volta es va començar a apropar. Els vents anuncien l’arribada del aigua amb prou temps per amagar-se. Aquesta és la teoria pels habitats del lloc. Entre els tubabs (el nom que reben els blancs a tot el Senegal) la cosa és una mica diferent. Tenim el costum de forçar una mica més la situació. Quan els oussouyencs comencen a buscar un teulat sota del que posar-se a resguard nosaltres confiem en que encara tindrem una mica més de temps. El que passa al final és que ens veiem obligats a córrer.

Sense gaires advertències el cel descarrega. Sí, aquesta és segurament la millor imatge. Descarrega vol dir que és com si s’obrís damunt els nostres caps una bassa d’aigua. Sembla que no hi ha espai per tantes gotes.

El cas és que al juliol vam viure aquesta situació gairebé a diari, però ara era més improbable. Però ha passat. Un vespre va arribar la pluja, aquella que dura uns minuts, que deixa els camins sense un ànima i que fa una pausa a la vida quotidiana. De la mateixa manera que va arribar, se’n va anar i amb el final de la tempesta els carrers tornen a animar-se.

Hem de ser sincers, per nosaltres ha estat bé, la pluja ha reduït la xafogor dels darrers dies i ens ha permès rodar una escena tan particular de la Casamance. De tota manera, les nostres simpaties ens fan pensar en els pagesos, a això que suposa aquesta pluja al poble, més enllà de la nostra postura egoista de tenir unes imatges boniques.

Els cacauets que ja estaven plantats, poden germinar amb la humitat de la pluja i es faria malbé la collita. L’arròs, a punt de recollir, s’enfonsa de nou a les aigües dels arrossals amb el risc de que es podreixi. El vi de palma s’aigualirà, el problema en aquest cas no és només una qüestió de qualitat, aquest vi és la base de les ofrenes als altars i ningú vol oferir als fetitxes un vi de mala qualitat.

Així que quan veieu el documental i veieu unes imatges precioses de pluja feu com nosaltres i dediqueu uns segons a pensar a les conseqüències negatives d’aquesta meravella de la naturalesa.

Nunca llueve a gusto de todos

[CAST]

Estamos en el mes de noviembre, ya tendría que haber finalizado la época de lluvias, pero nos ha sorprendido una tormenta, posiblemente la última de la temporada, aunque esto nunca se puede afirmar con seguridad. En realidad, la sorpresa ha sido relativa, en julio ya vivimos la lluvias, casi todas. La diferencia de esta última no ha sido la manera de llover, sino el tiempo.

Como ocurre habitualmente, en el horizonte se anunciaba una nube negra y amenazadora. De repente se empieza a acercar. El viento anuncia la llegada del agua con tiempo suficiente para refugiarse. Esta es la teoría para los habitantes del lugar. Entre los tubabs (el nombre que reciben los blancos en todo Senegal) la cosa es un poco diferente. Tenemos la costumbre de forzar un poco más la situación. Cuando los oussouyeses empiezan a buscar un techo bajo el que ponerse a salvo, nosotros confiamos en que todavía tendremos un poco más de tiempo. Lo que ocurre es que al final nos vemos obligados a correr. Sin demasiadas advertencias el cielo descarga. Sí, seguramente esta es la mejor imagen. Descarga quiere decir que es como si se abriese sobre nosotros una piscina. Parece que no hay espacio para tantas gotas.

El caso es que en julio vivimos esta situación casi a diario, pero ahora era más improbable. Sin embargo, ha pasado. Una tarde llegó la lluvia, la que dura unos minutos, la que deja los caminos sin un alma y que provoca una pausa en la vida cotidiana. De la misma manera que llegó, se fue y con el final de la tormenta, las calles vuelven a animarse.

Tenemos que ser sinceros, para nosotros ha sido una buena noticia. La lluvia ha reducido el bochorno de los últimos días y nos ha permitido rodar una escena tan particular de la Casamance. De todas maneras, nuestras simpatías nos obligan a pensar en los agricultores, en lo que ha supuesto esta lluvia para el pueblo, más allá de nuestra postura egoísta de tener unas bonitas imágenes.

Los cacahuetes, que ya estaban plantados, pueden germinar con la humedad de la lluvia lo que dará al traste con la cosecha. El arroz, que estaba a punto de recogerse, se vuelve a hundir en el agua de los arrozales con el riesgo de que se pudra. El vino de palma se aguará, el problema en este caso no es sólo una cuestión de calidad, sino que este vino es la base de la mayor parte de las ofrendas en los altares tradicionales y nadie quiere ofrecer a los fetiches un vino de mala calidad.

Así que cuanto veáis el documental y os encontréis con unas preciosas imágenes de lluvia haced como nosotros y dedicad, al menos, unos segundo a pensar en las consecuencias negativas de esta maravilla de la naturaleza.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: