Bitàcola d’un documental / Bitácora de un documental (X)

Deja un comentario

26/07/2012 por documentalenoussouye

[CAT] [CAST]

[CAT]

Ja no falta gairebé ningú…

Hem parlat amb les autoritats tradicionals i hem rebut el seu suport. Hem parlat amb les autoritats de l’Estat i tenim el seu acord. Però ens faltava un element clau. El reialme d’Oussouye és divers, també pel que fa a la religió. Així el que encara ens mancava era trobar-nos amb els representants de de la resta de les comunitats religioses del reialme. El primer contacte amb els representants dels musulmans i dels catòlics ens ha aportat una nova bona notícia.

Nosaltres ja ho teníem present, però als nostres primers sondejos molts informadors van insistir en el fet de que havíem de transmetre la pluralitat i, fins i tot, quan fos necessari, la discrepància. Ens ha quedat clar que la legitimitat de les autoritats tradicionals va més enllà dels diolàs del Reialme d’Oussouye. El rei és una figura estimada, en general, no només pels que segueixen la religió tradicional, sinó també per la resta de ciutadans. Al menys, aquesta és la impressió que ens van transmetre els diversos líders religiosos.

De cop i volta, la nostra intenció de llençar una imatge positiva sobre la situació de pau a Oussouye ha agafat tot el seu sentit. Un dels nostres interlocutors ens ho va ressaltar en una de les trobades: “Estem cansats de veure arreu notícies dolentes, de que es digui que les religions no poden conviure i que la trobada de les diferents confessions només porta conflicte”. A la força, hem segrestat aquesta idea i l’hem repetit fins a l’infinit en les nostres trobades amb els líders religiosos. La resposta, en tots els casos, ha estat la mateixa: “A Oussouye hi ha convivència”. I el panorama que se’ns dibuixa és gairebé idíl·lic, però repetit per fonts tan diverses que només podem pensar que sigui veritat. Musulmans i catòlics són convidats a les cerimònies públiques de la religió tradicional i, en alguns casos, fins i tot, fan contribucions. Catòlics i representants del rei reben un tractament especial en les festes importants de la Mesquita. I musulmans i consellers del rei fan acte de presència quan l’Esglèsia s’engalana.

Mezquita

Imagen: David Fernández

Evidentment, hi ha desacords en les creences, però això no porta necessàriament a conflictes. Un dels representants d’una confraria musulmana ho posava de manifest de la manera més clara possible: “A moltes famílies hi ha membres de confessions diferents, com no pregarem nosaltres pels nostres familiars tinguin les creences que tinguin, com no els desitjarem el bé”. Una explicació clara, senzilla i, sobretot, incontestable.

Carlos

[CAST]

Ya no falta casi nadie…

Hemos hablado con las autoridades tradicionales y hemos recibido su apoyo. Hemos hablado con las autoridades del Estado y tenemos su beneplácito. Pero nos faltaba un elemento clave. El reino de Oussouye es diverso, también en lo que se refiere a la religión. Así que lo que teníamos pendiente era encontrarnos con los representantes del resto de comunidades religiosas del reino. El primer contacto con los representantes de los musulmanes y de los católicos nos ha aportado una nueva buena noticia.

Nosotros ya lo teníamos presente pero en nuestros primeros sondeos muchos informadores han insistido en que debíamos transmitir la pluralidad, incluso, en algún caso la discrepancia. Nos ha quedado claro que la legitimidad de las autoridades tradicional va más allá de los diolás del Reino de Oussouye. El rey es una figura apreciada, en general, no sólo por los que siguen la religión tradicional, sino también por el resto de ciudadanos. Al menos esa es la impresión que nos han transmitido los diversos líderes religiosos.

De repente, nuestra intención de lanzar una imagen positiva sobre la situación de paz en Oussouye ha cobrado todo su sentido. Uno de nuestros interlocutores nos lo remarcó en un encuentro: “Estamos cansados de ver por todo el mundo malas noticias, de que se diga que las religiones no pueden convivir y que el encuentro de las diferentes confesiones sólo lleva al conflicto”. A la fuerza, hemos secuestrado esta idea y la hemos repetido hasta la saciedad en las reuniones con líderes religiosos. La respuesta en todos los casos ha sido la misma: “En Oussouye se convive”. Y el panorama que se nos dibuja es casi idílico, pero repetido por fuentes tan diversas que sólo podemos pensar que sea verdad. Musulmanes y católicos son invitados a las ceremonias públicas de la religión tradicional y, en algunos casos, incluso hacen contribuciones. Católicos y representantes del rey son convidados de excepción en las fiestas importantes de la Mezquita. Y musulmanes y consejeros del rey hacen acto de presencia cuando la Iglesia se pone de gala.

Evidentemente, hay desacuerdos en las creencias, pero eso no conduce necesariamente a conflictos. Uno de los representantes de una cofradía musulmana nos lo ponía de manifiesto de manera clara y meridiana: “En muchas familias hay miembros de confesiones distintas, cómo no vamos a rezar nosotros por nuestros familiares tengan las creencias que tengan, cómo no vamos a desearles el bien”. Una explicación clara, sencilla y, sobre todo, incontestable.

Carlos

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: