Bitàcola d’un documental / Bitácora de un documental (VIII)

Deja un comentario

22/07/2012 por documentalenoussouye

[CAT] [CAST]

[CAT]

Un consens ampli (més de l’esperat)

Ja us hem explicat com ens hem apropat a les autoritats tradicionals d’Oussouye, sempre amb el Jordi Tomàs obrint-nos el camí, anant un pas pel davant preparant-nos el terreny. Ara us explicarem la nostra experiència amb les autoritats estatals, l’altra de les parts amb les que també hem de comptar pel documental. Durant els darrers dies ens hem entrevistat amb l’alcalde d’Oussouye, Benedict Lambal, i amb el Prefecte del Departament d’Oussouye, William Manel. No us volem tenir amb el dubte, el resultat ha estat molt positiu i ens hem trobat més consens del que esperàvem. Beneïts prejudicis! Beneïts, sobretot, quan només una frase els posa en entredit i et fa sentir estúpid per haver-te’ls cregut.

Imagen: Carlos Bajo Erro

El batlle és un personatge molt interessant, tant que es mereixeria un post per ell mateix, esperem poder-li dedicar en un futur proper. Té un paper de frontissa en compatibilitzar les responsabilitats a l’administració de l’Estat amb les de l’estructura social tradicional diolà. Està content de que vulguem mostrar que Oussouye és un exemple de pau, que es pot aplicar arreu i que el paper de les autoritats tradicionals ha estat determinant per aconseguir aquesta situació i per mantenir-se durant més d’una dècada. A l’alcalde li agradaria que tothom conegués la realitat del reialme i del departament i creu que nosaltres podem ajudar en aquesta tasca.

El Prefecte ens feia estar una mica expectants. No estàvem del tot segurs de quin seria el seu posicionament. Al cap i a la fi, el nostre pensament occidental, de vegades, l’organització social tradicional s’oposa a l’estructura moderna de l’Estat. Però hem rebut una nova lliçó. El que ens podia semblar un problema, no suposa,en realitat, cap dificultat per la vida quotidiana. La seva principal preocupació és que arribem a transmetre com la comunitat musulmana, la cristiana i la de religió tradicional, conviuen en pau a Oussouye. Però no sols es tracta d’una cohabitació, segons el plantejament del Prefecte, sinó que no hi ha barreres entre elles, s’interrelacionen i es barregen. En un principi ens confessa que no coneixia els detalls de la religió tradicional abans d’arribar-hi, però que durant la seva estada l’ha descobert i li ha despertat l’interès. Després ens reconeix la complementarietat de les dues estructures que semblaven paral·leles.

A fi de comptes, les persones amb responsabilitats a l’administració de l’Estat també volen que es faci difusió de la realitat d’Oussouye. Els obstacles es van dissolent, més aviat, mai no havien existit més enllà del nostre pensament.

Carlos

[CAST]

Un consenso amplio (más del esperado)

Ya os hemos explicado cómo nos hemos acercado a las autoridades tradicionales de Oussouye, siempre con Jordi Tomàs desbrozando el camino para nosotros, yendo un paso por delante para preparar el terreno. Ahora os vamos a explicar nuestra experiencia con las autoridades del Estado, la otra parte con la que también debemos contar para el documental. En los últimos días nos hemos entrevistado con el alcalde de Oussouye, Benedict Lambal, y con el Prefecto del Departamento de Oussouye, William Manel. No queremos manteneros en vilo, el resultado ha sido muy positivo y nos hemos encontrado más consenso del que habíamos esperado. ¡Benditos prejuicios! Benditos, sobre todo, cuando una sola frase los hace saltar en pedazos y te hace sentirte estúpido por haberlos construido.

El alcalde es una figura tremendamente interesante, tanto que merecería un post para él solo, esperamos poder dedicárselo en un futuro próximo. Tiene un papel de bisagra ya que compatibiliza las responsabilidades en la administración del Estado con las de la estructura social tradicional diolá. Está contento de que queramos explicar que Oussouye es un reducto de paz, que puede servir de ejemplo y que el papel de las autoridades tradicionales ha sido determinante para alcanzar esta situación y para que se mantenga durante más de una década. Le gustaría que todo el mundo conociese la realidad del reino y del departamento y cree que nosotros podemos ayudar en esa labor.

El Prefecto nos hacía estar un poco a la expectativa. No estábamos seguros de cuál sería su posición. Al fin y al cabo en nuestras mentes occidentales, en ocasiones, la organización social tradicional se opone a la estructura moderna del Estado. Y, sin embargo, de nuevo hemos recibido una lección. Lo que para nosotros parecía un problema, no supone en realidad ninguna dificultad para la vida cotidiana. Su principal preocupación es que transmitamos cómo la comunidad musulmana, la cristiana y la de religión tradicional conviven en paz en Oussouye. Pero no sólo se trata de una cohabitación, según el planteamiento del Prefecto, sino que no hay barreras entre ellas, se interrelacionan, se mezclan y se entrelazan. Primero confiesa que no conocía los entresijos de la religión tradicional antes de llegar aquí, pero que en su estancia la ha descubierto y ha despertado su interés. Después reconoce una entente más que cordial entre las dos estructuras paralelas, para complementarse.

En resumen, las personas con responsabilidades en la administración del Estado también quieren que se difunda la realidad de Oussouye. Los obstáculos se van desvaneciendo, más bien, nunca habían existido más allá de nuestras mentes.

Carlos

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: