Bitàcola d’un documental (VI)

4

17/07/2012 por documentalenoussouye

Primer assaig

No penseu que ens em passat al món de la faràndula. Dissabte vam tenir el nostre primer assaig, sí, però als camps que envolten Oussouye. Ha estat la primera presa de contacte amb el món “arrosser” i no des de la vessant culinària. La societat diolà està fermament lligada a l’arròs. I això que vol dir? Doncs que per els diolà l’arròs ho és tot, a la vegada que significa el principal producte de cultiu, tot i que la Casamance és la regió amb més riquesa agrícola del Senegal; sense dubte la terra dels mangos (un altre dia parlarem d’ells) i de les fruites tropicals. En tot cas, cap cultiu té una influència semblant en l’organització d’aquesta societat.

L’arròs ha garantit durant segles la supervivència de les famílies i això ha deixat la seva empremta. La preparació dels camps, el cultiu i la collita, són fites que van molt més enllà de l’àmbit agrícola. Als camps d’arròs els joves diolàs mostren la seva força, a la vegada que la seva capacitat com a bons cultivadors. La preservació de les variants locals d’arròs és gairebé un tret de la identitat diolà en front de les varietats estrangeres.

Jordi Tomàs ens ha explicat que hi ha un munt de noms per l’arròs. No es anomenat de la mateixa manera quan aquest està als camps, quan s’emmagatzema a les sitges, quan es serveix al plat o, fins i tot, quan cau a terra. D’aquesta manera diferencien fins a una dotzena de noms per aquest producte. Aquesta diversitat per anomenar-lo i que per nosaltres és només una realitat, posa de manifest la importància que l’arròs té a la societat diolà i a la vida quotidiana dels seus membres.

Ara, amb l’inici del “hivernage” (l’època de pluges) els camps dels voltants d’Oussouye s’han de preparar per a la sembra i a les petites parcel·les aquesta feina es fa d’una manera artesanal i tradicional. Ho podem confirmar, Pierre ens ha portat a tot l’equip als camps i ha tingut prou paciència com per ensenyar-nos a utilitzar el kayandú (la pala que s’utilitza per llaurar la terra) sense ridiculitzar-nos, tota una mostra de cortesia.

Imágenes: Carlos Bajo Erro

Amb aquest assaig ens preparem per inserir-nos a la societat diolà, amb l’objectiu de poder mostrar com funciona de la manera més propera que ens sigui possible. En tot cas, si el bon diolà és un bon cultivador d’arròs, a nosaltres ens ha quedat clar que mai serem bons diolàs… com a molt, som uns visitants interessants i amb la curiositat d’arribar a conèixer la cultura i les pràctiques d’aquesta societat que de ben segur ens ajudarà alhora de preparar el nostre treball.

Carlos

4 pensamientos en “Bitàcola d’un documental (VI)

  1. […] explicamos en la primera fase de ejecución del documental la importancia que tiene el arroz en la sociedad diolá. Hoy no podemos hacer otras cosa que señalar la trascendencia del bonuk, el vino de palma, y más […]

  2. […] fase del documental os contamos cómo habíamos usurpado diferentes funciones, primero la de agricultores manejando con poca maña pero mucha voluntad el kayandú; después la de promotores de conciertos […]

  3. […] estas alturas os hemos explicado ya muchas cosas. Os hemos hablado de la importancia del arroz en la sociedad diolá, os hemos hablado de las funciones del rey, creemos que os hemos transmitido la dignidad y el […]

  4. […] estas alturas os hemos explicado ya muchas cosas. Os hemos hablado de la importancia del arroz en la sociedad diolá, os hemos hablado de las funciones del rey, creemos que os hemos transmitido la dignidad y el […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: