Bitàcola d’un documental (IV) / Bitácora de un documental (IV)

Deja un comentario

16/07/2012 por documentalenoussouye

[CAT] [CAST]

[CAT]

Envoltat dels que més en saben

El projecte del documental d’Oussouye està creixent, pot semblar una obvietat, poder si, però és cert que el creixement d’aquesta criatura nou vinguda s’està desenvolupant per corriols inimaginables. Creix l’equip, fantàstic! Creix el suport, millor, creixen els amics, un luxe. Però ademés creix el capital humà disposat a col·laborar ademés de les idees que ens suggereixen.

Abans de deixar Dakar, els membres d’aquesta primera fase del projecte hem tingut una trobada amb Vincent Foucher, politòleg i possiblement el que millor coneix la realitat casamancesa. D’un expert d’aquesta magnitud es pot esperar certa llunyania davant d’un grup d’entusiastes que s’han embarcat en un projecte il·lusionant. ¿I que ens trobem? Doncs una injecció de la dosis ideal d’il·lusió. D’una il·lusió impregnada de noves perspectives que ens obren nous camins i que ens mostren nous itineraris a seguir.

Imagen: Xavier Puigserver

Foucher sosté una posició absolutament racionalista en quant a les autoritats tradicionals. Encara que aquesta aptitud no pot ser interpretada com un descrèdit a les mateixes. Ell mateix ho reconeix i ho defensa, Foucher creu que l’home és eminentment un ser pràctic i que construeix el seu entorn (inclòs el místic) en funció de les seves necessitats i dels seus interessos. Després d’una llarga xerrada sobre el nostre projecte, Foucher, ens deixa una sensació agradable. El projecte l’hi sembla superbe i està disposat a col·laborar amb nosaltres, participar del documental amb els seus coneixements i experiències. La seva posició crítica alimenta la credibilitat del documental. Aquí no hi han idees preconcebudes, no hi poden ser.
De sobte, una visió general sobre la regió i les relacions d’aquesta envers l’estat senegalès enriqueixen les perspectives.

Possiblement els tres experts que millor coneixen la realitat casamancesa, dins del món acadèmic, són Vincent Foucher, Jordi Tomàs y Jean Claude Marut. Cadascun d’ells des de diferents òptiques, des de les ciències polítiques, antropològiques i històriques, aporten diferents aproximacions. Jordi Tomàs forma part de l’equip des de que aquest va començar a funcionar. Vincent Foucher ha conegut les nostres intencions i s’ha mostrat col·laborador i Jean Claude Marut, encara que no hem tingut l’oportunitat de reunir-nos amb ell, ha estat informat del nostre projecte i està disposat a participar-hi.
Les bases científiques són més que sòlides.

Carlos

[CAST]

Rodeate de los que más saben

El proyecto de Documental en Oussouye va creciendo ¿Os parece obvio? Quizá sí, pero lo cierto es que el crecimiento de esta criatura recién nacida se esta desarrollando por sendas inimaginables. Crece el equipo, ¡fantástico! Crecen los apoyos, ¡mejor! Crecen los amigos, ¡de lujo! Pero además crecen las personas dispuestas a colaborar y las ideas que aportan…

Antes de abandonar Dakar los miembros de esta primera fase del proyecto mantuvimos una entrevista con Vincent Foucher, un politólogo, posiblemente el que mejor conozca la realidad casamancesa. De un experto así, se puede esperar incluso una cierta distancia frente a un grupo de entusiastas que se han embarcado en un proyecto ilusionante. ¿Y qué nos encontramos? Pues una inyección de la dosis ideal de ilusión. De ilusión además preñada de nuevas perspectivas que abren nuevos caminos y que hacen vislumbrar itinerarios nuevos.

Foucher sostiene una posición absolutamente racionalista en cuanto a las autoridades tradicionales. Aunque no se puede leer esta actitud como un descrédito. Él mismo lo reconoce y lo defiende, cree que el hombre es eminentemente un ser práctico y que construye su entorno (incluido el místico) en función de sus necesidades y de sus intereses. Después de una larga charla sobre nuestro proyecto Foucher nos dejó un agradable sabor de boca. Le parece superbe y está dispuesto a colaborar con nosotros, a participar en el documental con sus conocimientos y sus experiencias. Su posición crítica alimenta la credibilidad del documental. Aquí no hay ideas preconcebidas, no puede haberlas.
De repente, una visión general sobre la región y sobre las relaciones con el conjunto del Estado enriquecen las ideas.

Posiblemente los tres expertos que mejor conocen la Casamance en el mundo académico son Vincent Foucher, Jordi Tomàs y Jean Claude Marut. Cada uno desde perspectivas diferentes, politológicas, antropológicas e históricas, aportan visiones distintas. Jordi Tomàs forma parte del equipo desde que el proyecto comenzó a coger forma, Vincent Foucher ha conocido nuestras intenciones y se ha mostrado colaborador y Jean Claude Marut, aunque no hemos tenido oportunidad aún de reunirnos con él, ha sido informado de nuestra idea y está dispuesto a ayudar. Las bases científicas son más que sólidas.

Carlos

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: