El nostre projecte a Verkami

2

25/06/2012 por documentalenoussouye

Descripció del projecte

[CASTELLANO ENGLISH]

QUI SOM
GESA (Grup d’Estudis de les Societats Africanes) és un equip d’investigació de la Universitat de Barcelona reconegut per la Generalitat de Catalunya i amb un ampli prestigi internacional. És el grup coordinador de la xarxa interuniversitària ARDA, (Agrupament de Recerca i Docència d’Àfrica), format l’any 1997. Aquesta xarxa fa visible un entramat de vincles d’investigació i docència sobre les societats africanes que funciona des dels 90, i està compost principalment pel Grup d’Estudis Africans de la Universitat Autònoma de Madrid, el Grup Àfrica de la Universitat de Granada, la secció Àfrica de Hegoa en la EHU (Universitat del País Basc) i el Grup d’estudis africans de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària. Aquestes connexions faciliten la interdisciplinaritat en tots els projectes del GESA, ja que membres dels altres equips del ARDA actuen com a col·laboradors externs.

La línia d’investigació que porta l’equip de GESA s’ha centrat en les transformacions del pensament africà, tant en temps històrics com durant els estats independents, així com la interacció entre els sistemes tradicionals i els sistemes democràtics després de la independència dels diferents països.
Aquestes línies d’investigació han estat avalades per diferents projectes estatals entre els quals cal destacar Moviments transfronterers i construcció de noves pràctiques ciutadanes a Àfrica i Europa. Les obres col·lectives editades per l’equip de recerca GESA posen de relleu les misèries i les incapacitats del paradigma modernitzador al sud del Sàhara.

Ferran Iniesta és el coordinador de GESA i ha estat l’investigador principal de la majoria dels projectes desenvolupats fins ara pel grup. Ha dirigit sis projectes d’investigació (1992-2005), tres dels quals amb centres especialitzats estrangers. Té reconeguts tres trams d’investigació (1987-2004) per la Comissió Nacional d’Avaluació de l’Activitat Investigadora. Amb una trajectòria sense parangó a Espanya, és el director del projecte i exerceix la tutela sobre la investigació. D’altra banda, Jordi Tomàs, antropòleg de referència en la realitat de la Casamance i membre del mateix grup d’investigació, aporta la seva experiència i el seu coneixement del territori en la seva implicació en el projecte. La resta de l’equip està format per joves investigadors de diverses disciplines que comparteixen l’interès per Àfrica i per aprofundir en experiències que puguin suposar un enriquiment cultural.

EL PROJECTE
Des de fa més de 30 anys hi ha un conflicte instal·lat en el sud de Senegal, a la regió de la Casamance (encara que la data d’inici sempre pugui ser matitzada i discutida). Es tracta d’un d’aquests conflictes considerats de baixa intensitat, en els quals les xifres de víctimes no aconsegueixen uns barems quantitatius establerts. No obstant això, aquesta classificació tècnica no fa que el dolor, el terror i els inconvenients d’els qui ho sofreixen siguin menys intensos.

Oussouye. Fotografía de Jordi Tomàs

En aquestes tres dècades, el conflicte de la Casamance ha viscut tot tipus d’evolucions i en els últims anys s’han produït diversos moviments encaminats a la consecució de la pau. S’han signat diversos tractats parcials, però el conflicte encara no s’ha resolt. Malgrat aquesta situació confusa i ambigua, hi ha un territori en el qual des de fa gairebé deu anys no s’ha produït cap episodi de violència relacionat amb l’enfrontament entre l’independentista Mouvement des Forces Democratiques de la Casamance (MFDC) i l’exèrcit senegalès. Es tracta del regne de Oussouye. La violència va cessar en aquest territori immediatament després que fos entronitzat el rei.

Després d’anys d’investigació i treball de camp en Casamance, volem produir un document audiovisual que proporcioni les eines per a una major difusió i enteniment del conflicte, i explicar l’origen d’una situació particular que arriba fins als nostres dies.

Volem reflectir la importància de la tradició i de les autoritats tradicionals en les societats africanes, fent èmfasi en què el caràcter tradicional no comporta un fre a la modernització. Aquest projecte pot significar un canvi de tendència a l’hora de posar en rellevància els valors tradicionals i el paper protagonista que poden prendre les autoritats tradicionals per actuar com a interlocutors completament vàlids en els processos de pau, per a una resolució definitiva del conflicte de Casamance.

QUÈ NECESSITEM
Una part de l’equip estarà en Casamance, concretament en el regne de Oussouye, durant el mes de juliol de 2012, per concloure el treball de camp i organitzar el posterior període de rodatge.

El rodatge es realitzarà al novembre de 2012 amb l’equip de producció a Oussouye.

GESA compta per a aquest projecte amb una dotació econòmica de 9.600 € per part del ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) a través de la AGAUR, Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.

Ens hem aventurat a aquesta experiència de crowfounding perquè necessitem la suma de 4.300 € per poder cobrir les despeses de lloguer, assegurança i trasllat del material de video i àudio per al rodatge a Senegal. Això és imprescindible per a garantir el mínim de qualitat que ens hem proposat.

Si arribem a superar l’objectiu econòmic de 4.300 €, tenim en la llista diversos ítems que podrem millorar en ordre d’obtenir un millor resultat en el producte final, des de cobrir despeses de viatge de l’equip, a subtítols, gràfica, difusió, etc.

La teva aportació i difusió signifiquen molt per a nosaltres. GRÀCIES!

Segueix-nos en Twitter
Segueix-nos en facebook

Per a més informació pots escriure’ns a:
oussouye.doc@gmail.com

Anuncios

2 pensamientos en “El nostre projecte a Verkami

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Categorías

A %d blogueros les gusta esto: